Monday, April 30, 2012

Keputusan


Mood : resah gelisah nak jumpa bos.
Tahap kesihatan : 40% kurang sihat.

YES sepatutnya harini menjadi hari terakhir saya di office tapi disebabkan permintaan, makanya saya akan stay disini sampai ke tua -.- DAMN! Tak suka langsung situasi macam ni. Dengan nak buat satu keputusan yang paling berat untuk tahun ni, sepatutnya saya demam jadi tak payah nak fikir pasal keputusan tu. Ermm..

Sampai sekarang, saya masih tak tahu adakah keputusan tu adalah yang terbaik buat saya? demi inpian dan raya yang bakal tiba, saya mengambil keputusan untuk (sila isi tempat kosong dengan jawapan yang paling bernas). 

Saya benci untuk membuat keputusan! Mengapa manusia perlu membuat keputusan? Arghhhh benci doe -.-‘ sumpah tension. Dengan keadaan diri yang tak stabil dari Rabu lepas, keputusan ni adalah paling terbaik rasanya. MUNGKIN?! *bunuhdiri*

Friday, April 27, 2012

Saiz KING



Kalau nak cari katil bersaiz king, pergi je cari dekat kedai perabot. For sure, mesti ada. Tapi pernah tak uolls jumpa kasut bersaiz king? Jarang kan? Rasanya susah nak jumpa.

Itulah yang tengah dialami oleh i, uolls. Memandangkan kaki yang kini bersaiz king (eh dari dulu sama je actually) maka dengan itu, agak susah nak cari kasut yang betul-betul berkenan dengan hati (dah macam nak kahwin ni) -.-

Bila dah jumpa yang berkenan, saiz pulak takda. Bila tak berkenan, belambak dekat rak kasut yang ada lampu bola-bola tu :( mencik ah!

Mesti uolls macam tertanya-tanya, apa saiz kaki si gonjeng ni kan? Hahaha malu ah. Tapi yang penting kaki saiz king. Dulu masa zaman pakai baju kurung yang kain keras bila panas nampak peluh tu, maktok pernah cakap ‘kasut kakak ni memang kedekut! Tak boleh share dengan orang lain’ hahaha! So korang dah boleh bayangkan betapa kingnye kaki i :)

Konvo dah nak dekat. Dalam ruangan ETIQA ETIKA PEMAKAIAN, pelajar harus memakai KASUT HITAM BERTUTUP DEPAN DAN BELAKANG. Maka dengan itu, sejak dapat surat tu, bila nampak je kelibat kedai kasut dekat mall atau dekat kaki lima atau mana-mana lah kan, mesti singgah untuk mencari ciri-ciri kasut yang diWAJIBKAN tu.

Adalah jumpa kasut saiz king ni tapi tapak tinggi sangat untuk flat. Macam pelik je? Cari wedges, tak jumpa yang fully black. Jumpa yang berkenan, takda saiz pulak. Selalu Bata, CR, Sembonia ada saiz King tapi kali ni, takda yang fully black. Bata ada fully black flat shoes tapi takda saiz KING pulak -.-‘
Kaki, kau memang menyusahkan! Eh takmo cakap macam tu. Bersyukur bersyukur. Ngee~

May makin hampir dan pencarian kasut hitam bersaiz KING makin rancak dijalankan. Doakan supaya kasut hitam bersaiz KING diJUMPAI yaa :)

Thursday, April 26, 2012

Sedia kala


Menikmati hari-hari terakhir di office bukanlah susah pun, seriously senang sangat. Hahaha! Dulu masa practical, adalah rasa takut atau bahasa mudahnya CUAK untuk lalui hari-hari terakhir. Yelahkan takut resultnya, lulus ke tidak.

Mula-mula nak bagi surat adalah perasaan takut dan gementar, ha seriously menggigil satu badan. Biasalah kalau dah parkinson tu kann.. hewhewhew. Tak suka bila ditanya soalan yang sememangnya sudah elok ditaip didalam surat formal tu -_- so baca jelah. 

Terpaksa menipu sebab nak bagi alasan yang masuk dek akal manusia zaman sekarang.  Takkanlah nak bagitau gaji ciput, kerja banyak kat bos, ye dak? So bagi alasan terbaik untuk remaja macam saya ialah nak sambung belajar.  Tapi ku selitkan juga tentang perniagaan yang kini diusahakan oleh family. Nak jugaaakk !

Dalam surat tulis 30 April adalah hari terakhir perkhidmatan di office tapi diminta untuk berkhidmat selama sebulan lagi, means 4 Jun la baru ku katakan BYE kepada warga office. Eh sedih pulak tetiba :’( tahun depan dah tak boleh attend office’s dinner lagi. Kau menggelabah! Eh gaji naik untuk part extent :)

Masa practical kena extent SEMINGGU, masa kerja kena extent SEBULAN. Ini belum permenent lagi, kalau permenent, mungkin suruh extent SETAHUN lagi sebelum berhenti. HAHAHA! Aneh-aneh je office ni -.-

Jun nanti hari-hari saya akan seperti sedia kala. Bangun pagi jaga adik, kemas rumah dan senang cerita ku jadi babysiter. Mungkin saya akan mula meniaga setiap hari di CS’s? Insyaallah kalau ada permintaan yang tinggi. Serious aku over! Hahahaha

Semakin hampir dengan target sebelum 21st ! excited ^,^
Okbai. 

Kuih Bijan


Harini breakfast saya ialah kuih bijan, cekodok 4 biji dan seri muka. Kalau tak berseri gak muka aku pagi ni, salahkan siPEMBUAT kuih eh -.-

Sambil buat moral ni, sambil tu jugaklah mulut ni minta disuapkan dengan aneka kuih muih yang ada dekat atas meja ni (tiga jenis je pun kuih punn) cekodok dah lama habis, sebab dia comel la dia yang pertama jadi mangsa mulut aku. HAHAHAA!

Actually bukan nak bilang dekat uolls pasal kuih ni sedap ke idakk. Biasalah Faizahazmi suka bagi mukadimah atau pendahuluan yang bajet boleh lulus karangan BM dekat sekolah. Korang tengok tajuk pun dah boleh agak kan?


Kuih bijan, simple je bentuk dia. bulat macam bola. Isi dalam dia tak isi kelapa, mesti isi kacang hijau. Yang ni aku kurang gemar sikit, bila dia letak kacang hijau. Dah la aku ni kurang sikit dengan kacang hijau, lagi dia letak isi kacang hijau, memang takla aku nak sentuh. Tak sedap!

Kuih bijan ni favourite arwah ibu, arwah suka sangat, tak kisahlah apa isinya, arwah ibu mesti makan dengan gembira :’)

Makanya bila buat gigitan yang pertama pada kuih bijan ni tadi, agak terkejut bila tengok isinya adalah kacang hijau -_- disebabkan sudah beli, takkanlah nak buang kan? Takmo takmo, tak elok membazir :D

bila teringat kuih bijan ni antara kuih favourite arwah ibu, gigitan seterusnya dibuat sehingga gigitan yang terakhir, okay tiba-tiba teringat arwah ibu.

Semoga roh arwah ibu ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin. Al Fatihah :(

Dah, sekarang ni masa untuk kuih seri muka. Ingat! Kalau muka aku tak berseri, salahkan siPENJUAL !! hahahaha (gila meroyan)

Wednesday, April 25, 2012

Emosi


Menunggu vs Ditunggu


Mostly manusia dekat bumi tak suka menunggu. Kankankan? Samalah macam siPENULIS yang agak bangang eh bengang kalau menunggu orang. Kalau setakat lima minit boleh ampun tapi kalau dah setengah jam ke satu jam, memang mintak kena maki je manusia tu!

Walaupun dah baca buku cara untuk muhasabah diri, dalam hal macam ni dah takda nak muhasabah-muhasabah bagai oii. Memang mintak maki double triple punya!

Biasalah manusia. Okay macam siPENULIS pantang orang lambat. Penat lah nak tunggu bagai, makeup boleh cair, shawl boleh senget, baju boleh kedut, bibir boleh kering gara-gara lipsgloss dah tak shiningg :) ahh macam-macam lagi.

Tapi siPENULIS ni jugak kadang-kadang buat orang menunggu. Hahaha! Biasalah manusia. Disebabkan itu juga, siKELUARGA selalu suruh siPENULIS supaya bersiap lebih awal dari orang lain. Bak kata ma ‘siapa lambat, TINGGAL!’. Perkataan tinggal tu macam apa je, macam BigMC dah buat lastday offer -_- Manusia kann. Biasalah ni.

Tuesday, April 24, 2012

Potato


Entry kali takda kena mengena dengan potatochips ke apa eh. So jangan korang nak mengada order dekat aku ke apa okay.

Well Sabtu lepas sangatlah sibuk dan penat yang amat sangat sampai tak tengok Mania malam tu. Cubalah bayangkan, pagi-pagi dah tolong Ma dengan Busu bukak booth dekat SRA Sg Ramal, lepas sarapan dengan Busu, terus pergi office pulak. Lambat pulak sampai, nasib bos takda -.-

Lepas tu buat Fizik final, pukul 3 macam tu Baba called pulak kata Maklong masuk hospital, ha terus kabut kemas meja semua, tunggulah mereka datang. setengah jam jugaklah tunggu dekat bawah office, Ma dengan Busu datang. terus pergi rumah Opah seb


ab nak hantar adik dengan Qie dan amik Baba, okay terus pergi Hospital Ampang.

Kata doktor, Maklong ada pendarahan dekat kepala. Dengar cerita Maklong dah tak boleh cakap, erm moga-moga Maklong sihat seperti sedia kala. Amin :) Lepas dah tengok Maklong, balik rumah Opah. Borak-borak, makan-makan semua, dah petang kan, so balik Kajang lah cita dia :D

Balik tu lepas mandi, replied sms’s kawan-kawan, terus tidur. Tak silap dalam 9pm dah tidur.

Esoknya baru teringat ‘AHHHHHHHHHHHH MANIA!!!!’ okay ku tak tengok. Harini (Isnin) tengok tweets semua cakap AkimAhmad dah tersingkir Sabtu lepas. Sedih, lepas ni takda AkimAhmad dah :’( #taknaktengokMANIAlagi


Kepada AkimAhmad, walaupun dah tersingkir, saya tetap akan menyokong dan sentiasa menyokong AkimAhmad dari kiri, kanan, depan, belakang, atas, bawah. Amik kau, package!! Hahahaha -.-

HORMAT

Saiz font tak macam besar kan? So nampak sangatlah aku tengah berada didalam mood yang kurang memuaskan. Ku disini hadir untuk meluahkan rasa ketidakpuashati aku terhadap seorang hamba Allah ni.

Disebabkan dia lebih senior, aku takdalah nak kurang ajar dengan dia. tak elok en? So ini jelah cara yang terbaik untuk aku melepaskan tekanan perasaan aku. Ok dua kali aku ulang benda sama. Damn!

Selepas tambah, tolak, bahagi, darab semua, dah setahun lebih aku kenal kakak ni. Dari zaman practical sampailah ke zaman aku kerja ni, maka dari zaman itulah aku tak suka dengan cara dia.

Bagi aku dia ni perasan bagus tapi gedik! Dah kahwin tapi gedik. Eeeeeeeee aku meluat ah dengan orang macam ni.

Kadang-kadang aku tak puas hati jugak dengan cara dia sebab apa yang aku buat, semua tak kena dekat mata empat dia tu. Ada je tak kena, aku tak masuk colour, dia bilang aku masuk. Page tu aku tengok kelabu je, takda pun colour pink ke hijau ke..

Paling aku angin harini bila dia tegur pasal tajuk PENDAHULUAN, dia cakap ‘kena rename sama dengan tajuk’, aku pun cakap ‘okay’. Ni tak bengang lagi.

Ok ni yang bengang, dia boleh jumpa designer lain cakap benda yang sama tapi dia tambah ‘akak tau korang tak pernah buat silap’. Eh memang B bukan nama sebenarlah akak ni. Padahal aku takda buat salah apa pun -.-

Wahai kakak senior, jangan ingat akak dah senior, akak boleh salahkan orang sesuka hati ! oh btw saya menyampah tengok perangai akak.

Terima Kasih.

Monday, April 23, 2012

Gadis Semasa

Korang yang baca tajuk tu janganlah ingat ku nak post lirik lagu Yuna eh. Kalau nak jugak lirik lagu tu, pergi je search dekat Pakcik Google, eh. Sebenarnya nak update pasal majlis perkahwinan Exclassmates masa sekolah dulu, Siti Nooramalina atau lebih mesra dengan panggilan Emy.

Hampir sebulan dah majlis ni berlaku tapi memandangkan masa pergi wedding ni, tiada perasaan untuk bergambar maka tergendala lah post ni. HAHAHA! Minggu lepas baru berkesempatan untuk membelek profile-profile kawan yang pergi wedding Emy haritu, dan akhirnya ku menjumpai gambar gadis-gadis semasa.

Mari saya kenalkan anda dengan mereka. Dari kanan SabrinaHamed, PinaMusa, Faizahazmi dan AmyAmir. Kiteorang actually tak plan pun pakai colour sama on that day. Masing-masing macam ‘eh macam plan ah kita?’ hahahah!
For those yang tak berapa nak mengenali kami, SabrinaHamed, PinaMusa dan Faizahazmi adalah rakan sekelas masa sekolah dulu ye. SabrinaHamed juga satu kolej dengan saya tapi dia dekat Selayang, while me dekat Banting sana, disebabkan kami berlainan bidang :) PinaMusa pula belajar di PTPL, Shah Alam. Eh lupa, AmyAmir pula exroomate masa last sem haritu ;D
Anw thanks Amy sebab sanggup ni dari KL datang Kajang semata-mata nak teman Kak Fe pergi wedding kat Putrajaya ni dan sanggup hantar pergi tempat Kak Fe niaga pulak lepas tu. Thankssss a lot sistaa! Nasib kita tak sesat -_-

Saturday, April 21, 2012

Pefumes

Assalammualaikum.
Tiada mukadimah panjang-panjang untuk entri kali ni. Cuma nak bilang dekat uolls, yang Faizahazmi sekarang jual perfumes ni. 100% HALAL. plus ia murah dan tahan lama.

Secret Man
Lovely
SOFT
Champion Black

RM18

AL-REHAB
- Sandra
- Victory
- Red Rose
- Champion
- AL-NOURUS

RM15


POCKET SPRAY = RM15

100% HALAL.

Hubungi saya, faizah.azmi@yahoo.com
Like page PERFUMES

Monday, April 16, 2012

Hujung Minggu

Apa perasaan korang bila dapat tengok hasil kerja korang diterima orang? Gembira? Teruja?

Bila Busu minta suruh buatkan Business card dia akhir bulan lepas, rasa macam takut nak buat. Yelah businesscard untuk diri sendiri pernahlah buat, tu pun untuk pameran final haritu. Kira Busu punya card ni officia

l lah, sebab dia kan ejen Etiqa. So berminggu-minggu jugaklah amik masa untuk buat padahal satu hari boleh siap. Hehee. Dan akhirnya Jumaat lepas, hantar pergi printing, dan Sabtu petang BaMa amik, dan bila malam akhirnya dapat tengok hasilnya. Wahh! Macam teruja gitu. Rasa nak tunjuk dekat semua orang yang beli barang kat situ. HAHAHAHA!


Oh dua hari meniaga, penat gila! Sebelum ni meniaga sampai petang je, dua hari lepas meniaga sampai malam. Seriously penat tapi best. Hari Sabtu asyik kena perli dengan itu budak Sepet. Kurang ajar sungguh!

Ahad, pagi je kena perli, then lepas bagi pendrive dekat budak sepet, dia sudah tidak malu-malu lagi. Hahaa! Oh dia belanje breakfast Twiggies. Nak bagi benda ni pun malu-malu.

Apalahhhh -_-

Lepas dia dah tak malu, terus dia amik peluang untuk chill bersama kakak dia yang poyo ni. Hahaha! Kerana dia sudah puas perli Faizahazmi pada hari Sabtu, maka semalam Faizahazmi telah berjaya membalasnya dengan beberapa tumbukan maut pada lengan dia. hahaha! Dek, akak kuat en? Heee~

Anw thanks Solleh sebab buat akak gelak dua hari ni :) You really make myday,dek. Thanksssssssssssssssssssssssssss !

Ok gelagat adik bila pakai spec retro Opah. Hahaha! Kelasss adik !@#$%^&*

Thursday, April 12, 2012

Broga Hill

Assalammualaikum...

Akhirnya sampai jugak di puncak Broga tu walaupun dah plan bulanBULANbulan lepas -_- Asyik tertangguh je, end up semalam baru pergi. Tu pun sebab semua cuti dan haruslah plan ni dilaksanakan. Takkan nak tunggu next pertabalan, baru nak naik Broga ni kan?


Semalam sempena Hari Pertabalan Agong, kita-kita pergilah Broga dengan dua kereta. Ada MaBa, Busu, Paksu, Cousins dan Faizahazmi :) aku boleh cakap saya je kan? Hey. 6.30 pagi dah gerak Semenyih, sampai around 7 lebih. Gerak otot semua supaya otot tak kena kejutan budaya atas bukit tu. Hahahaa!













Akhir sekali, hilangkan dahaga dengan minum air kelapa pandan fresh ! actually ku panas hati dengan aunty ni sebab dah lima kali ku minta ais, dia buat bodoh je. Nasib lah ku ni seorang penyabar, kalau tak, dah bakar dah meja kerusi yang macam nak reput tu. Hahahaha! Kau jahat!






Ingatkan kita-kita orang paling awal, tapi ada orang lagi awal dari kita-kita. Sangatlah ramai dan banyaklah kereta, kira sesak jugaklah masa nak mendaki tu. Dengan berbekalkan semangat ala-ala berjuang demi negara tercinta, akhirnya sampai jugak. Walaupun tak sampai yang paling puncak tapi kira berjaya jugaklah. Hujan eh tetiba, tu pasal tak teruskan pendakian tu. Masa nak mendaki tu, dah cuak habis, sebab? Cerun plus saya ni seorang yang gayat eh kadang-kadang je -.-

Beberapa kali jugaklah give up tapi tengok semangat Aliff, yelah walaupun dia budak-budak tapi takda pun dia merungut penat bagai. Rasanya dia lah paling bersemangat sekali. Dah naik, turun balik, lepas tu naik dan turun balik. Paling kesian dengan baby yang dibawa oleh ibu-ibu mereka. Baby tu tidur lagi, cubalah bayangkan siIBU tergelecek, baby tu macamana? Hey fikirlah wahai ibu-ibu sekalian. Tengok dah ceramah free. Ishh.

Lepas dah sampai puncak, pose sana pose sini dekat timbunan orang yang masyaallah ramai nya. Dah puas pose, azab kedua ialah nak turun bukit. Ini rasanya paling mencabar, walaupun ada tali dekat situ tapi macam takda function je? Orang main tarik-tarik macam nak tercabut kayu untuk tali tu. Wa betul-betul hati panas masa tu.

Monday, April 9, 2012

Social Network

Assalammualaikum.

Memandangkan zaman sekarang ni zaman berteknologi tinggi, maka tidak hairanlah jika nenek-nenek, atok-atok kita dekat kampung tu pakai Facebook atau Twitter atau lain-lain sosial network. Bila ditanya “nenek ada facebook?” maka dijawablah pertanyaan itu “ada, apa kau ingat kau je ada? Aku pun nak cari kawan-kawan masa muda-muda doluu!” Terus siCUCU gelak guling-guling sampai halaman rumah jiran sebelah. KAHKAHKAH! Amboii kelas siNENEK :]

Actually bukanlah nak cerita pasal atok, nenek, jiran sebelah punya adik punya pakcik punya facebook or etc tapi korang pernah dengar Blaving? Just find out last week :)

Blaving.com macam Twitter sebenarnya. Walaupun page dia serabut macam lalang dekat belakang kedai Cik Din tapi ramai jugaklah yang register aku yang lambat sebenarnya :D

Yang membezakan Blaving dengan Twitter ialah di Twitter kita update Twit dengan menaipkan? Tapi di Blaving, kita update status dengan menggunakan suara kita. Ibarat macam uolls cakap sorang-soranglah. Uolls boleh nyanyi terus dekat situ, macam sesetengah artis buat padahal baru dengar AfiqHakimAhmad nyanyi lagu Ombak Rindu -.-

So for those yang suka bercakap dari berkata-kata, korang should try Blaving. Its gonna be fun! Lepas ni kalau terasa nak merepek, terus je update dekat Blaving. Tak payah buat vblogs pastu satu kerja lagi nak upload dekat Youtube. Remeh !@#$%^&*

Cepat-cepat, Blaving.com ya teman-teman

Follow Faizahazmi at Blaving.com excited tunggu followers

Bulan

Oh bulan, enggan melayari diriku lagi, pabila air mata membasahi pipi .... At night when the stars, light up my room, I sit by myself, Talking to the Moon, Trying to get to You, In hopes you're on, the other side, Talking to me too, Or am I a fool, who sits alone, Talking to the moon...

Tetiba lagu Yuna dengan Bruno Mars pulak kan? So bukan Yuna dan Bruno Mars je suka bebual dengan bulan tau, yes me too !

Terlalu banyak cerita suka, duka, panas, gosip telah ku ceritakan pada siBULAN. Walaupun siBULAN hanya mendengar tanpa berkata tapi itu sudah cukup membuat ku rasa lega.

Tapi semalam, ku perlukan siBULAN. Menunggu ditepi jendela seperti hari-hari biasa, memanggil namamu tapi hampa, siBULAN tidak juga kelihatan :(

Alangkah bahagia jika siBULAN dapat membaca isi hatiku sekarang. Bulan, benarkan ku tidak layak untuk mendapatkan yang terbaik dari seseorang? Benarkah itu, Bulan?

Semangatku hilang, sudah lebih 24 jam ku tidak melelapkan mata demi mencari jawapan yang sesuai. Apa yang aku sedar sekarang, mungkin benar apa yang diucapkan oleh seorang Hamba Allah itu. Terima kasih kerana menyedarkan ku.

Bulan, ku perlukan kau ......